Взаимоотношенията между мъжа и жената.

Beautiful young couple bonding and smiling while sitting in the bedroom

Когато разглеждаме взаимоотношенията между мъж и жена, наблюдаваме динамична връзка между двама души, които са равнопоставени – никой от тях не е нито по-нисш, нито по-висш, помежду им има естествен баланс. Проблемите възникват в резултат на нарушаването на този баланс, когато например единият партньор се опитва да доминира над другия и да получи повече контрол и власт, отколкото е редно.

Основната разлика в моделите взаимоотношения родители – деца, и мъж – жена е в това, че в партньорските връзки другият човек не е просто проекция без никаква лична позиция. Когато човек изследва ролята си във взаимоотношенията си с другия, вижда че другият човек е необходим, защото служи като проекционен екран, а когато човек се развие до нивото на съзнание на детето, той излиза от състоянието на желанията, тоест излиза от капана. Авторитетът, който дотогава е казвал „ти трябва“, изгубва своята значимост и реалност.

Във взаимоотношенията между мъжа и жената обаче ситуацията обикновено не е такава. Другият не изчезва, когато човек се свързва повече със себе си. Според тези две възможности: и двете страни могат да кажат: „Аз искам“, или пък едната страна казва: „Аз искам“, а другата: „Не искам“. Могат да споделят едно и също желание или да изпаднат в конфликт, когато желанията им се различават.

      Два типа любов.

Съществува няколко типа щастие от които: едното зависи от придобиването на това, което искаме, а другото не зависи от външни фактори, а идва отвътре, от връзката със себе си. По подобен начин мъжът и жената могат да преживеят два вида любов: да бъдат влюбени, тъй като споделят еднакви желания и интереси. Примерно: привличат се сексуално или пък имат сходни социални амбации. Ако тяхното щастие се базира изцяло на такъв тип връзка, най-вероятно ще бъде краткотрайно.  Всички знаем колко бързо могат да се променят желанията заради неспирния поток в човешкия ум – днес иска това, утре нещо друго.

Много връзки се развалят по този начин, хората сменят партньорите си така, както сменят квартирите или работното си място, тъй като умът се нуждае от нови форми на стимулиран, иначе запоява да скучае. Умът търси развлечение, но никога не открива истинското удовлетворение. Тоест обикновено удовлетворението от подобен тип взаимоотношения е краткотрайно и после идват скуката и разочарованието – когато партньорите започват да осъзнават, че другият не може да ги удовлетвори по начина, по който може би те са се надявали.

Другият начин, по който можем да преживеем любовта, е по-скоро тя да се случи сама, а не в резултат на желанията ни. Когато и двамата партньори са свързани със себе си, радостта се увеличава, сякаш двете състояния на щастие се събират в едно.

Този тип любов не идва с помощта на съзнателно усилие, а точно обратното – появява се внезапно и спонтанно. Може да трае кратко или пък да продължи, но и в двата случая е удовлетворяваща. Много поети и мистици говорят за този тип любов като за пролетен бриз, който идва и си отива сам. Не е в наши ръце да го накараме да се случи, да го задържим или да го продължим.

       Работещо споразумение

 Това са двата типа взаимоотношения: единият, в който връзката между партньорите зависи от желанията, и другият, при който и двамата са вътрешно удовлетворени, преди да се срещнат. В първия случай двойката обикновено започва връзката в състояние на щастие, известно като фазата на медения месец, а след това то постепенно бива заместено от компромиси. Компромисът е резултат от „слизане на земята“, когато признаем пред себе си, че партньорът ни е обикновен човек, когато осъзнаем, че очакванията ни са били твърде високи и достигнем до работещо споразумение или договор – независимо дали се говори за това, или не. Това е фазата на „екипната работа“, при която двамата се споразумяват за дълготрайна връзка, защото имат желание за партньорство, страхуват се от самотата или такъв е натискът на социалната среда – външни и вътрешни гласове, които ни притискат да се „задомим“ и да правим това, което и всички останали.

Когато компромисът започне да не ни удовлетворява, защото носи твърде малко топлина, любов, нежност и взаимна подкрепа, единият или и двамата партньори могат да се обърнат към терапията или консултирането като начин да разрешат ситуации, в които има силен конфликт. Но вместо да се вгледат навътре в себе си, те обикновено се опитват да получат от другия това, което си мислят, че им е необходимо, за да са щастливи. Така са в постоянно напрежение, понеже дори и да получат нещо от другия, трябва да внимават да спазват споразумението и да не го нарушават. Този модел на взаимоотношения се среща доста често в обществото ни. Двама души са вкопчени един за друг по някакъв начин, опитвайки се да бъдат щастливи да избегнат болката, но напрежението и усилията под повърхността остават.

За съжаление повечето хора нямат и идея, че намирането на вътрешен източник на благоденствие води до разрешение на привидно безкрайните и в крайна сметка безплодни усилия да се намери трайно удовлетворение чрез някой друг човек. Целта на духовния тип терапия е не просто да научи хората как да останат заедно и да удовлетворяват взаимно желанията си, а да помогне на всеки човек поотделно да намери вътрешно удовлетворение, което не зависи от присъствието или отсъствието на другия. Това автоматично намалява напрежението във връзката.

Приемане на дуалността на преживяванията.

На нивото на ума и неговите желания живеем в свят, който почти винаги ни предлага дуалистични преживявания: познаваме щастието, но също така знаем, че нещастието го следва като сянка; познаваме любовта, но също така знаем, че след като любовта си отиде, идват празнотата, самотата, болката, горчевината и гневът.

Мъдрият човек не се бори да остане в едната страна на тази дуалност, като се опитва да отхвърли другата, а приема и двете като част от потока на живота и като резултат от начина, по който функционира човешкия мозък.

Възходите и паденията се редуват непрекъснато като вълни в океана. Ако дълбоко в себе си приемем това, навлизаме в друго измерение, което е отвъд дуалността на ума, като осъзнаем, че състояние на трайно удовлетворение можем да преживеем само във вътрешния си свят.

Понякога преживяваме подобно състояние за кратко време, когато например неочаквано изпитаме вътрешен покой по време на труден период от живота ни, когато сякаш всичко се разпада. Разрушена връзка… бизнес проект, който не работи… и въпреки това като по чудо се чувстваме спокойни и леки. Английският автор Алдъс Хъксли например разказва как в късния етап на живота си, когато къщата му в Калифорния изгоряла ц всичките му лични вещи, изпитал единствено огромно облекчение и вътрешно спокойствие.

Понякога, подобно на преживяването на Хъксли, това се случва от само себе си, тези емоции извират спонтанно, но медитацията е единствения метод, който преподава състоянието на покой като същностна основа за ежедневния ни живот.

         Мъжете са от Марс…

В началото на 90-те  години една книга, наречена „Мъжете са от Марс, жените са от Венера“ от Джон Грей стана международен бестселър просто защото призна факта, че мъжете и жените са различни по природа, мислят и чувстват различно и имат предвид различни неща, когато казват едно и също. От гледна точка на терапията и консултирането е важно да се помогне на мъжете и жените да видят, да приемат и да се наслаждават на различията помежду си с разбирането, че динамичното движение  между двете полярности, които представляват, носи радостни моменти на събиране, на сливане, на изчезване в единство, както и моменти, в които срещата между крайностите не е възможна.

Един от уроците на партньорите е да поддържат определено ниво на вътрешна радост, дори когато другият човек не е на разположение. Това означава да се уважават различията между двамата и да се открива наслада в самотата, което е възможно едиствено когато човек не се фокусира върху партньора си и  върху това какво иска или не иска от него!

 

А как да стане един човек по-осъзнат за себе си в партньорските си взаимоотношения?

* * * 

За да запазиш час за кратко опознавателно интервю, в което да разкажеш повече за твоята нужда и твоята цел, може да позвъниш на тел.: 0885 29 39 33 (от понеделник до петък в часовете между 09:00ч. и 18:00ч.) или да попълниш кратката анкета – тук.

Ще се радвам да се запознаем и да бъда полезен. Първата стъпка е най-важна, не я отлагай повече. 

===============================================================

Ако все още таиш негативни чувства и емоции към бивш партньор, ако искаш да изчистиш гняв, обида или огорчение към този човек с който сте имали силна връзка и чувства,  ако искаш да разбереш себе си и ролята си в партньорските си взаимоотношения, ако искаш по-осъзнато да разбереш себе си и действията ти във партньорството, ако искаш да разбереш коя част от теб надделява във взаимоотношенията ти с партньора и коя част ти помага да си по-балансиран, удовлетворен и спокоен можеш да прочетеш с какво ще ти помогнат Водените аудио сесии “Партньорът до мен”.

Корица на Аудио Сесии - Партньора до мен

Ако искаш да разбереш повече за своите страхове и маските, които слагаш в партньорските си взаимоотношения? Ако искаш да видиш своите сенчести страни, които не приемаш и ти пречат, които може би те поставят в ролята на жертва понякога? Ако обичаш човека до себе си и искаш да подобриш тези взаимоотношения – можеш да видиш и краткосрочния процес „Щастливото партньорство“, който е предоставен с любезното съдействие на немският терапевт Милан Кармели, и който правя от 2016г. до сега.

Можеш да разгледаш процеса – тук. 

Партньорски взаимоонтношения - снимка

 

=====================================================================

По материали на Сгавито Либермайстер и книгата „Дзен консултиране“.

=====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. 

Нека достигне и помага на повече хора.

Използвай бутоните под заглавната снимка. 

Благодаря ти. <3