Учениците ще учат, когато учителят…?

Smiling teacher giving high five to elementary student.

 Учениците ще учат, когато учителят…

         „Ако не се научим да учим заедно, как ще се научим да живеем заедно“?

          Мисля екзестенциален въпрос за това, как всъщност детето учи и се изгражда като личност в училищната структура, как взаимодействието му със неговите връстници, взаимодействието: „дете – учител – родител – училище“ и най-вече учителя като авторитет изграждат неговите знания, жизнен опит и мироглед, които го подготвят всъщност за истинското „училище“ наречено простичко – живот (24/7).

          Пречупено през моя личен опит, свързан с училищното ми образование ще поставя тезата в това кратко изложение, че ученика би учил с хъс и мотивация, би попивал с удоволствие от неговият „родител-заместник“, защото аз видях родители-заместници в моя училищен път. Когато учителят е приятел, когато той е другар, когато той е дори  връстник на моменти за учениците си, но запазва своя професионализъм и авторитет.

Когато той знае как да те мотивира в юнски ден, топъл и вече предвкусващ летните емоции, да седнеш на малкото си дупе и още малко да дадеш от себе си, за да предобиеш едни нови знания и една нова гледна точка, един нов поглед, една нова перспектива, които един ден със сигурност ще ти бъдат от полза. Ако не в работата ти като консултат в сферата на модата, маркетинг или друга професия, то поне в работата ти като консултант, помагащ на себе си и хората, да разпознават отново онова детско и страстно чувство за живот и за знание към истинската си същност и същността на другите около себе си.

Защитавам тази теза, заради случката в която учителката ни по български език и литература г-жа Димитрова си позволи за малко да остави на страна учебния материал и да ни разкаже за университетските си години във гр. Велико Търново. Никога няма да забравя историята за Петранка Кац – нейната уникална съквартирантка, но знаете ли – никога няма да забравя как ме накара да се почувствам г-жа Димитрова, а именно свързан.

Свързан по онзи начин с човек, който не може да се опише с думи или поне аз не успявам.

Или пък г-н Христов, учителят ни по английски език, с който в 8 клас прекарвахме повече време отколкото с мама и татко. Толкова го заобичахме, че чак го мразехме на моменти. Никога няма за забравя и лиричните му отклонения по въпроси от живота, за това как мъжете едно време са имали много по-голям интерес към жените, защото жените не са показвали всичко с голатата на своето тяло, а само глезен, който е карал мъжът да изпитва уникална възбуда от това, че може да използва въображението си, а тя е запазвала достойнство и остоявала себе си по-този начин.

Именно тези два примера и всички мои учители, ме накараха да обичам училището и да ходя с удоволствие, макар всички други проблеми, които имах до 7-ми клас свързани с моите връстници. Аз не го намразих, а напротив. Тези хора ми показаха, че да учиш може да е приятно, може да е един процес, не само на мъчително наизустяване на някакви теории, а процес през който научих много, не само за предмети като биология, химия и пр., а научих колко важни са човешките взаимоотношения.

Научих как да бъда по-добър човек с човека срещу мен, именно защото видях, че палавостта ми и всички пакости, които правехме аз и моите съученици, не спряха търпението и отдадеността на г-н Христов, на г-жа Димитрова и на всички останали учители, на които благодаря от сърце и до днес, че те не се отказаха от нас и намериха начин, чрез себе си, чрез начина на личните истории и това да се свържат с мен и съучениците ми, за да ни предадат това най-ценно и важно знание освен учебния материал, а именно – да бъдем добри хора и да се опитаме да разбираме другия – „да влезем в обувките му“.

Надявам се все още има такива учители и ще има, защото знам че учениците, каквито да са те, каквото и да са видели в семейството си, ще учат когато виждат един любящ и загрижен учител, който в тяхно лице не вижда просто чуждото дете, а вижда своето собствено и бъдещето на страната ни.

Тогава учениците ще учат заедно и един ден ще знаят и как да живеят заедно… като самостоятелни личности и добри и отговорни хора.

=====================================================================

Ако тази статия е била полезна за теб, можеш да я споделиш с приятелите ти в социалните мрежи. 
Нека достигне и помага на повече хора.
Използвай бутоните под заглавната снимка. 
Благодаря ти.